Accepteren & Loslaten
20 december 2022Eigen grenzen bewaken
20 december 2022
LEVEND VERLIES
Mam is 5 jaar geleden overleden, maar het rouwen is veel eerder begonnen. Dit is het hele rare aan de omgang met mijn moeder en haar verslaving. Ik raakte haar beetje bij beetje steeds kwijt, van een moeder die steeds meer verzand in haar verslaving tot het niet weten waar ze is. Je neemt beetje bij beetje afscheid, maar er is geen punt van afscheid. Waar je herinneringen ophaalt, bespreekt met familie en vrienden en terug kan kijken op de fijne momenten die je samen hebt doorgemaakt ondanks je verdriet. Ik werd steeds met mijn neus op de feiten gedrukt dat mam er niet meer is, dat Mam Mam niet meer is en de ruimte om aan de fijne dingen te denken was er simpelweg niet.
Het is een golfbeweging van hoop, verdriet en boosheid. De hoop bij iedere vorm van hulp, therapie of opname, naar elke keer opnieuw het verdriet en boosheid doormaken als het niet gelukt is.
Professor Manu Keirse heeft hier een naam aan gegeven, Levend verlies oftewel Chronische rouw. Levend verlies is een bijzondere vorm van rouw, die afwijkt van de rouw bij het overlijden. Het gaat om chronische rouw, verdriet om een verlies dat nooit eindigt.
De intensiteit speelt steeds opnieuw op. Professor Keirse sprak over het volgende: Het is niet loslaten, maar een andere manier van vasthouden.Hij geeft aan dat er 4 “taken/opdrachten” zijn als je in rouw bent,het zijn geen fases die elkaar opvolgen, je kan het ook even laten liggen en later weer oppakken. Ik interpreteer het als volgt:
1. Rouwen kan extreme moeheid veroorzaken. Probeer hier ook aan toe te geven, pak je rust.
2. De pijn komt vaak naar buiten in schuldgevoelens en het aangeven hiervan is een lastig proces. Dat je je zo voelt heeft te maken met liefde en je verantwoordelijk voelen, je bent absoluut niet schuldig. Probeer dan ook niet mee te gaan met deze schuldgevoelens.
3. Accepteer de situatie is zoals het is, het gaat niet veranderen zolang die persoon dat niet wilt. Rust uit, kom weer op krachten en vind je balans hierin.
4. Onthoud dat het oké is om te genieten, ga leuke dingen doen, zoek uit waar je op dat moment energie van krijgt!